De kosten van een goede fotograaf

Wil je een groot feest geven of ben je van plan om iets te vereeuwigen op een geweldige manier? Dan heb je vast tientallen vrienden in je vriendenlijst die je hier graag mee willen helpen. Er zijn veel mensen die de apparatuur in huis hebben om leuke foto’s te maken, zonder hier geld voor te vragen. Het probleem is dat je dat vaak ook aan het resultaat kunt zien, en dat is pas wanneer alles van het feest al opgeruimd is. Je gaat immers niet nog eens de bruidsjurk aantrekken voor de fotograaf. Wanneer de foto’s niet geworden zijn wat je er van gehoopt had, dan is dat spijtig. Zeker omdat je hier nog jaren spijt van gaat krijgen. Het kan daarom handiger zijn om gewoon direct een fotograaf in te huren die verstand van zaken heeft, de apparatuur heeft die nodig is, en die de ervaring meeneemt die de helft van de foto zal maken.

Wat kost een fotograaf?

Er zijn verschillende fotografen die er een volledig bedrijf van gemaakt hebben, maar uiteraard zijn er ook fotografen die het freelance doen. Dat zijn mensen die in hun vrije tijd de tijd en aandacht aan fotografie besteden. De fotografen hebben allemaal een eigen prijskaartje. Zij berekenen de prijs door kosten van de reis te berekenen, het aantal uren, en het gebruik van de apparatuur. Vaak zullen deze mensen ook nog wat extra tijd in rekening brengen die zij nodig hebben om de foto’s te bewerken voor het beste resultaat. Dit kan al snel veel kosten, maar je kunt het zelf goedkoper maken. Zo hoeft de fotograaf echt niet heel het huwelijk aanwezig te zijn bijvoorbeeld. Vaak kun je ook een maximaal bedrag afspreken, zodat de fotograaf zelf wat meer ruimte heeft om zijn planning te maken.

Een goede fotograaf kost al snel een paar honderd euro. Daarvoor krijg je foto’s van hoge kwaliteit, zal de fotograaf een goede locatie en een goede hoek uitzoeken, en heb je een echte professional die weet wat hij of zij doet. Dat is veel verstandiger dan een vriend te vragen die toevallig een goede camera heeft. Een fotograaf met veel ervaring kan rekening houden met alle dingen waar jij in de meeste gevallen nog niet eens aan gedacht had. Daarnaast heeft hij niet alleen een goede camera, maar ook de randapparatuur en de programma’s om de foto’s te bewerken en uit te printen op hoge kwaliteit. Je betaalt dus aardig wat voor een professionele fotograaf, maar daar krijg je ook veel voor terug en dat kan het verschil maken op de dagen die je voor eeuwig vast zou willen leggen.