Fotografie, steeds vaker digitaal

Op het moment dat fotografie uitgevonden werd, was er sprake van een enorme revolutie. De lichtinval kon gebruikt worden om een afspiegeling van de situatie te creëren op het papier. De manier waarop dit gebeurde, was nog bijzonder omslachtig waarbij het object niet kon bewegen. Het was ook een bijzonder dure techniek die lang niet voor iedereen beschikbaar was. Het gevolg was dat er een exclusieve mogelijkheid ontstaan was om een herinnering vast te leggen.

De echte doorbraak kwam echter pas vele jaren later. Op het moment dat nagenoeg elk huishouden een camera kon betalen, nam de fotografie pas echt een vlucht. Tegenwoordig is er niets exclusiefs meer aan. Wie een mobiele telefoon heeft, die heeft ook een camera en programma’s om foto’s te bewerken, die kun je gratis op het internet vinden. Digitale fotografie is de standaard geworden.

Waarom digitaal?

Digitale fotografie heeft een aantal grote voordelen. Zo is er geen rolletje meer nodig dat binnen een paar shots al vol kan zitten. We werken met geheugenkaarten die veel meer foto’s op kunnen slaan, waarmee het een interessanter iets wordt om foto’s te maken. Ook kunnen we ter plekke direct zien of een foto gelukt is, of dat er nog eens geschoten moet worden omdat er iets verkeerd gegaan is. Zijn er meer plaatjes mislukt, dan kun je die ter plekke al wissen om zo nog meer ruimte vrij te maken voor nieuwe foto’s.

Het echte grote voordeel komt overigens pas wanneer de foto’s genomen zijn. Eerder moest je naar een winkel om de foto’s te laten ontwikkelen. Had je zelf een doka, dan had je de mogelijkheid om zelf de negatieven te ontwikkelen, maar dit kostte veel tijd. Met digitale fotografie heb je het voordeel dat je de afbeeldingen direct op het grote scherm kunt zetten. Het is daardoor ook eenvoudiger geworden om de afbeeldingen aan te passen. Je kunt elementen weg halen, de foto lichter maken, en je kunt zelfs gaan snijden in de foto’s zodat je precies overhoudt wat je graag wilde hebben toen je op de knop drukte.

Helaas gaan hier ook dingen mis. Er zijn mensen die de foto’s zo mooi maken dat niemand nog gelooft dat het werkelijkheid is. Ook zijn er veel bladen die de vrouwen elke keer dunner maken, en voorzien van strakke huiden waar zij dat helemaal niet hebben. Digitale fotografie heeft veel voordelen die we niet mogen vergeten, maar heeft er ook voor gezorgd dat wij niet meer altijd kunnen geloven wat we zien. Dat kunnen we de fotografen overigens niet verwijten. Het is de media die de standaard gezet heeft en er voor zorgt dat de vrouwen alsmaar dunner en strakker moeten worden. Hetzelfde geldt overigens voor de reisbureaus. De kans dat jij op vakantie precies gezien hebt wat er allemaal in de brochure stond, die kans is nihil. Digitale fotografie heeft ook hier de mogelijkheden voor geschapen, al is het niet met opzet.

Dat is de reden waarom niet alle fotografen graag met digitale opties aan de slag gaan. Sommigen zijn nog erg vasthoudend aan de oude technologie, omdat deze wat meer betrouwbaar is. Ook zien de fotografen in dat deze manier van fotograferen meer echt is dan digitaal fotograferen.