Heb je dure apparatuur nodig voor mooie foto’s?

Heb je wel eens het idee gehad dat je geen mooie foto’s kon maken omdat je er niet de apparatuur voor hebt? Wanneer je het internet mag geloven, is dat volkomen logisch. Om geweldige foto’s te kunnen maken, heb je namelijk geweldige apparatuur nodig en het aanschafbedrag overstijgt de 1000 euro met gemak. Maar dat moet je toch zeker wel voor een hobby over kunnen hebben?

Het is nog maar net de vraag of dit allemaal wel zo waar is. Sterker nog, het wordt de meeste mensen afgeraden om te investeren in de duurste apparatuur. Dat zal zich namelijk alleen maar lonen wanneer je elke dag aan de slag gaat met foto’s en regelmatig plaatjes wilt verkopen aan andere mensen, of bladen. Wat is hier dan het verhaal achter?

Kwaliteit is niet te meten

Op het moment dat je een camera met 10 megapixels inwisselt voor een camera met het dubbele aantal megapixels, kun je denken dat je een enorme vooruitgang geboekt hebt. Je maakt een foto, print deze uit en het verschil is… Helemaal niet te zien. We zijn veel nadruk op kwaliteit gaan leggen zonder daarbij de goede vragen te stellen. Natuurlijk klinkt een camera van 13 megapixels op een mobiel veel beter dan een camera van 8 megapixels, maar je kunt het verschil niet op een scherm zien. Ook niet op een print. Het verschil wordt pas merkbaar wanneer je de afbeeldingen gaat vergroten. Maak je de afbeelding vijfmaal zo groot, dan zal je kunnen zien welke van de camera’s de betere is. Maar hoe vaak is het nodig om een afbeelding enorm veel groter te maken? Is het iets wat je elke dag doet?

Betere apparatuur gaat langer mee, of niet?

Je kunt veel geld besteden en een camera kopen van een ontzettend goed merk, omdat je het huismerk van het bedrijf daar niet wilt hebben. Het betere merk gaat immers veel langer mee, toch? Wel, ook dat klopt niet helemaal. Een camera heeft een lange levensduur, maar zal binnen vijf jaar ingehaald worden door nieuwe technologie die je dan wilt hebben. Dan werken beide camera’s nog steeds. En de langere levensduur is nog maar net de vraag. Wanneer je de camera in de gracht laat vallen, is die kapot. Dat geldt voor de duurdere en de goedkopere.

De lenzen dan?

Lenzen voor camera’s zijn ontzettend duur. Wanneer je alle mogelijke lenzen wilt hebben, besteed je vaak enorme bedragen, maar ook hier kun je vraagtekens bij zetten. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om alle lenzen te hebben? Wanneer je de foto’s niet professioneel wilt maken om deze te gaan verkopen, dan is het niet nodig om alle lenzen en alle randapparatuur aan te schaffen. Dat kun je in de loop van de tijd er wel bij verzamelen wanneer je het geld hebt, of wanneer je een aanbieding ziet van iemand die stopt met fotograferen.