Tips om een goede foto te maken

Fotograferen is iets wat we niet dagelijks doen. Goed, we maken dagelijks meerdere foto’s, maar de snelle shots van een omgeving, een bierglas of je eigen gezicht kun je eigenlijk niet een vorm van kunst noemen. Wanneer je een echte foto wilt gaan maken en je wilt hier tijd en aandacht aan besteden omdat het belangrijk is dat er een goed resultaat naar voren zal komen, dan heb je meer nodig. Daarom geven we je hier een aantal tips over waar je op zou moeten letten wanneer je een goede foto wilt maken die ook qua kwaliteit de moeite waard is om naar andere mensen te sturen. Pas dan kun je zeggen dat je aan het fotograferen geweest bent.

Let op de achtergrond

Wil je iets moois op de foto zetten en wil je dat het plaatje goed lukt? Let dan eens goed op de achtergrond die je hebt. Je kunt vaak een object of fenomeen vanuit verschillende hoeken op de foto zetten. Niet alle hoeken zijn even geschikt. Loop eens rond en bekijk eens welke van de achtergrond het beste past bij het voorwerp of de persoon die jij op de foto wilt zetten. Wil je dat de voorgrond schittert, kies dan een lichte of rustige achtergrond.

Let op de positie van het licht

Een goede foto is een duidelijke foto waarop je zonder twijfel kunt zien wat er op de foto staat. Dat kan raadselachtig zijn, maar de foto moet in alle opzichten scherp zijn. Daarom is het belangrijk dat je let op de positie van je belichting. Dat kan een lamp zijn, maar kan ook de zon zijn. Wanneer je recht tegen het licht in fotografeert, zal de foto altijd onscherp zijn omdat jouw camera onmogelijk scherp kan stellen. Nog een reden om het licht in de gaten te houden: Wanneer het licht in de rug hebt, werp je een schaduw over je beeld heen. Dat kan leuk zijn, maar wanneer dit niet de bedoeling is, is het goed om hier goed op te letten voordat je klikt.

Maak nooit één foto

Heb je de kans om een geweldige foto te maken, klik dan een paar keer vaker. Je zal altijd zien dat er net even iets mis gegaan is waardoor de foto niet gelukt is. Heb je die ene grote ster voor je staan, zie je een eland of het Noorderlicht? Maak dan gewoon een serie van tien tot honderd foto’s. Op die manier is de kans optimaal dat er een plaatje bij zit die wel helemaal gelukt is, en dan heb je die foto alvast binnen.

Wat voor apparatuur heb je?

Mensen met betere apparatuur kunnen betere foto’s maken, maar dat betekent niet dat je direct in het duurste moet investeren. Je moet echter wel rekening houden met wat je hebt. Heb je een camera met relatief weinig pixels, probeer dan niet een groot landschap op de foto te krijgen. Wil je dit wel, bekijk dan eens de mogelijkheden om je apparatuur te upgraden of uit te breiden, zodat het makkelijker zal worden om leuke foto’s te maken van uitzonderlijke kwaliteit.